Sağlık alanında yapılan her yenilikte, özellikle biyomedikal cihazların önemleri vurgulanmaktadır. Çünkü Sağlık kuruluşlarında yapılan her müdahalenin, muayenenin ve tedavi sonucunun doğruluğu bu cihazlara bağlıdır. Hayat kalitesini arttırmak, tedavi sürecindeki yan etkileri azaltmak, sağlıklı uzun yaşam ve engelleri ortadan kaldırmak için biyomedikal alanında gelişme göstermek çok önemlidir. Biyomedikal cihazların bakımı, onarımı, üretimi, montajı ve kullanımı ile de yakından ilgilenilmesi gerektiğinden üniversitede de bu alanda bölümler açılmaktadır.
Biyomedikal Cihazlar Nelerdir?
Bütün sağlık kuruluşlarında hastalığın teşhisi için kullanılan röntgen cihazları, ultrasonlar, elektrokoter cihazı, Böbrek taşı kırma cihazı ve ameliyat odası lambaları bu cihazlardan sadece bir kaçıdır. Yanı sıra; Diyaliz makinesi, yapay organlar ve kalp pilleri de bu kategoridedir. Bunlar gibi daha birçok hayat kurtarıcı, teşhis koymada yardımcı ve muayeneyi kolaylaştırıcı biyomedikal cihaz bulunmaktadır.
Biyomedikal Cihaz Arızası
Kullanılan tüm biyomedikal ürünler bataryalı, elektrikli yada elektronik ekranlıdır ve arıza olabilmesi de olağan bir durumdur. Tabi ki böyle durumlar büyük sorun demektir. Biyomedikal mühendisleri, teknisyen veya teknikerleri bu cihazların arızası söz konusu ise; gerekli müdahaleyi yapabilecek bilgi, beceri ve tecrübeye sahiptir. Ayrıca; Mühendislerin periyodik bakımı ile de istenmeyen arızaların ve sorunların önüne geçilebilir.
Sağlık Sorunları Oldukça Cihazlar Olmalı
Hastane, klinik veya üniversitelerde insan sağlığını iyileştirme ve kalitesini arttırmak için yapılan tüm tedavilerde biyomedikal cihazlar olmak zorundadır. Ameliyathanelerde veya laboratuarlarda teşhis ve tedavi uygulamaları bu cihazların sayesinde daha kolay ve daha doğru yapılmaktadır. Ayrıca sadece insan sağlığında değil hayvanların hayat kurtarıcı müdahalelerinde de bu cihazların önemi büyüktür. Veterinerlik alanında da oldukça fayda sağlayan bu cihazlar hastalık ve sakatlık durumu devam ettikçe önemli bir ihtiyaç olacaktır.