Bilgiye ulaşımın çok zaman alması ve istenilen kaynaklara her yerden ulaşılamaması, dijital kütüphaneler yani bir başka deyişle elektronik kütüphanelerin önemini daha çok arttırmış bulunuyor. Bu türden hazırlanmış kütüphanelerden önce, kaynak bulabilmek için normal kütüphanelere gidiliyor, ya istenilen kaynak bulunamıyor ya da çok az kaynağa ulaşılıyordu. İnternetin hızının çok artması ve yaygınlaşmasından sonra, yazılı kaynaklara sahip kütüphaneler, bu kaynakları dijital ortama aktararak, daha kolay ulaşım imkanı sağlamaya başladılar. Bu aktarımdan sonra, kaynakların bilgisayar ortamındaki formata uygun olarak bulunduran kütüphaneler, dijital kütüphane adını aldılar, bazı dijital kütüphaneler tamamen sanal ortamda oluşturulurken, bazıları da normal kütüphanelerin bir bölümü olarak hizmet vermeye devam ediyor.
Dijital Kütüphanelerin Avantajları
Dijital ortamı kullanan kütüphaneler, geleneksel kütüphanelere nazaran kıyaslanamayacak derecede az bir mekan gerektirirken, bilgi ve kaynak açısından ise neredeyse sınırsız depolama ve ulaşım imkanına sahip. Böylece, kullanıcılar dünyanın her yerindeki istedikleri bilgilere anında ulaşarak, kaynaklara ulaşımdaki fiziki sınırlar ortadan kalkmış oluyor. Dijital kütüphanelerin diğer avantajları; çalışma süreleri olmadığından, kullanıcıların istedikleri verilere 24 saat ulaşabilmesi, aynı kaynağı çok fazla kişi aynı anda kullanabilmesi, kaynaklarda geleneksel kütüphanelerde olduğu gibi yıpranma olayının olmaması, kullanıcıların istedikleri verileri dijital ortamda kullanabilmeleri ve saklayabilmeleri ve işletme giderlerinin yok denecek kadar az olması şeklinde sıralanabilir.
Dijital Kütüphanelerin Dezavantajları
Dijital kütüphanelerin en büyük dezavantajı olarak, yazılı metinlerin dijital ortama aktarılmasının çok uzun süre alması ve bu aktarımlar için telif hakkının ödenme zorluğu olarak belirtiliyor. Yeni çıkan kaynakların dijital versiyonu olmasına rağmen eski kaynaklarda bu problem daha sık yaşanıyor ve bazı kaynaklara ulaşılamıyor. Ayrıca, çok fazla yabancı kaynak bulunduğundan, bunların çevirilerinin de yapılması uzun alıyor ve masraflı oluyor. Son olarak da bazı kaynakların format yapısının, kullanıcının sadece okumasına müsaade etmesi de başka bir problem olarak ortaya çıkıyor. Bunlara rağmen avantajları göz önüne alındığında, bu konular problem bile sayılmayabiliyor.
Leave a Comment