Etkinlik sektöründe rfıd sistemi rafamı kaldırılıyor Takip edilmesi istenen ya da takip gerektiren, sabit veya hareketli varlıkların üzerlerinde bulunan RFID etiketlerinin, radyo frekansları aracılığı ile kablosuz şekilde tanımlanması RFID olarak adlandırılır. Bu varlıklarda bulunan etiketlerin içindeki verilerin uzaktan yazılmaları, güncellenmeleri ve okunmaları mümkün oluyor. RFID harfleri, “Radyo Frekans ile Tanımlama” cümlesinin baş harflerinden oluşuyor.
RFID Sisteminin Bileşenleri, Yazılımı ve Ağı
RFID, etiket donanımı olarak anten, çip ya da pilden oluşur. Okuyucuları da kompakt, mobil ve sabit okuyuculardır. Okuyucuyu yöneten gömülü ya da uzaktan kontrollü bir yazılımı mevcuttur. Çoğu okuyucu, WAN veya LANG üzerinden çalışır. Bunun dışında, ayrı bir ağ alt yapısına da ihtiyaç duyulabilir.
RFID Etiketleri
RFID etiketleri, takip edilmesi istenen nesnelerin üzerine ya da içine doğrudan yerleştirilebilir. RFID etikete kaydedilmiş bilgilere ulaşabilmek için, RFID anten ve RFID okuyucu gerekir. RFID’ın kendi çiplerini koruyabilmek ve kopyalanmalarını engellemek için kullanılan birçok koruma yöntemi bulunur. Çip içerisindeki bilgilere erişim engellenebilir ya da kilitlenebilir. RFID etiketleri; Pasif, aktif ve yarı aktif olarak sıralanır.
RFID Nerelerde Kullanılır?
Sevkiyat ve Stok yönetimlerinde, kurumsal demirbaş takiplerinde, üretim takiplerinde, döküman takiplerinde, personel yönetimi ve personel güvenliğinde, kütüphanecilikte, hazır giyim sektöründe, araç-katılımcı-personel geçiş kontrollerinde ve dolaşan hasta güvenliklerinin sağlanmasında bu teknoloji kullanılır.
RFID, İşletmelere Ne Kazandırır?
Günlerce süren envanter ve stok sayım işleri, RFID sayesinde dakikalar içerisinde yapılır. Barkodlar, malzemenin cinsini belirler ve basit bir seri numarasından ziyade, malzemelerin üreticisi, üretildiği tarihi, son kullanma tarihi gibi bir çok detaya ulaşması sağlar. 1 saniyede 750 malzemenin okunması sağlanır. Otomatik veri hesaplama sistemi olduğu için, hata oranı en az olan sistemdir.
Leave a Comment