Son derece akıllı ve birçok yeteneği olan hassas cihazlar hayatımıza girdikten sonra herkes tarafından mobil telefonlarda virüs sorunu gibi problemler sıkça yaşanmaya başladı. Bu tür cihaz kullanıcıları bir takım önlemleri almalı ve kesinlikle virüs hakkında bazı bilgilere sahip olmalıdır. Kişinin internet aracılığıyla kullandığı programlar üzerinden nasıl cihazına virüs gireceğini kestirmeli ve cihazın beynine zarar vermemelidir. Geri dönüşü veya cihazın hafızasından kaldırılması zor virüsler zamanla cihazın tamamen işlevini kaybetmesine ve bir takım programların çökmesine neden olurlar.
Cihaza Virüs Girmemesi İçin Ne Yapılmalıdır?
Mobil cihazların birçok uygulamayı indiren programları vardır. Kişi kullanmayacağı ve ne olduğu belli olmayan hiç bir programı kesinlikle cihazına yüklememelidir. Bu programları yüklemek virüs bulaşımı yanı sıra cihazın hafızasında da boş yere alan daraltır. Bunun yanı sıra en kolay virüs bulaşma yöntemi olan reklamlardan uzak kalmak gereklidir. Bir programda işlem yaparken ya da internet üzerinden bir konu araştırırken kişilerin karşısına ani olarak bir reklam çıkar. Genelde kişilerde merak uyandıran bu reklamların içeriğine bakmak son derece tehlikeli bir iş olmaktadır.
Cihaza Virüs Girmesi Nasıl Anlaşılır?
Alınan tüm önlemlere rağmen cihaza virüs girmesi sonunda mutlaka bu virüs temizlenmelidir. Ancak virüs girmesi konusunda kişi tedirginlik yaşıyorsa cihazın işlevini inceleyerek bunu kesin olarak tespit edebilir. Virüs yerleştiği cihazın işlevini yavaş yavaş bozar. Batarya ömrünü her gün daha az olarak düşürür. Tuş işlevinin geç algılanmasına neden olur. Cihazın çabuk ısınmasına ve programların yavaş çalışmasına ciddi oranda etki eder. Zamanla yerleşmesi cihazın tamamen işlev kaybına neden olur. Yavaş çalışmaya başlayan ve bu belirtilerden birini dahi tespit eden kişi mutlaka cihazına virüs olup olmadığını tespit etmelidir.