Kendi kendini süren otonom araçlar çağına gelindi. Radar, GPS, 360 derece kamera sistemleri ve güçlü yerleşik işleme bilgisayarları gibi otonom araç teknolojilerindeki gelişmeler sayesinde sürücüsüz araçlar, filo, uzun mesafe taşımacılık, taşıma ve isteğe bağlı araç hizmetleri gibi birçok endüstriye dönüşecek. Otonom (sürücüsüz) otomobil ya da insansız kara aracı, çevreyi algılayabilen ve insan müdahalesi olmadan seyir halinde olabilen araçtır. Tamamen sürücüsüz bir araç hedefine ulaşabilmek için altı seviyeli bir otonom aşaması bulunuyor ve araştırmacılar bu amaca ulaşmanın bir gün mümkün olacağını düşünüyorlar.
Otonom Araç Geliştirmeleri Ne Durumda?
Şimdilik, mühendisler, sürücünün hala sürüşün bazı önemli yönlerini yerine getirmesi gerektiği 2. aşama üzerinde çalışıyorlar. Ancak araştırmacılar, bir cevap sağlamak ve sürücünün yalnızca araç ihtiyaç duyduğu zaman müdahale etmeye hazır olması beklenen 3. seviyeye doğru hareket etmek için sensör tabanlı sistemler üzerinde çalıştıklarını söylüyor.
Otonom Seviyeleri Nelerdir?
Sürücüsüz araçları geliştirme aşamaları 6 seviye olarak belirlenmiştir.
Seviye 0: Otomatik sistem uyarı verir ve anlık olarak araya girebilir ancak sürekli bir araç kontrolü yoktur.
Seviye 1: Otomatik sistem ve sürücü kontrolü paylaşırlar. Hız kontrol sistemi ve Park Yardımı Sistemleri buna örnektir.
Seviye 2: Otomatik sistem aracın kontrolünü (hızlanma, frenleme ve direksiyon) alır. Sürücü sürekli kontrol halinde olmalı ve sürüşü devralmaya her an hazır olmalıdır.
Seviye 3: Otomatik sistem sürücüye ihtiyaç duymaksızın sürüşü gerçekleştirebilir. Sürücü bu seviyede sürüşü takip etmek zorunda değildir. Fakat otomatik sistem ihtiyaç duyduğunda kontrolü devralmaya hazır olmalıdır
Seviye 4: Sürücü seyir halindeyken uyuyabilir ya da sürücü koltuğunu terk edebilir. Sadece sınırlı otoyollarda desteklenmektedir.
Seviye 5: Hiçbir insan müdahalesi gerekmez. Bir direksiyon olması da gerekmez. Robotik taksiler buna örnektir.
Leave a Comment