İnsanların ses teknolojisi ile tanışmaları, Alexander Graham Bell 1876’da telefonu icat ettiğinde başladı. Graham Bell, sesi diğer teknolojilerin öncülerine teslim etmeyi başardı. Telefonun icadından sonra radyo ve telsiz 1894’te icat edildi. Guglielmo Marconi bu önemli icatların mucidi. Radyo dalgalarının havadan iletimini araştıran mucit, herhangi bir aracı kaynak olmaksızın bir mesaj göndermeyi ve bu şekilde radyoyu üretmeyi başardı.
Ses Teknolojisinin Kullanımı
Duyduğumuz ve ilettiğimiz sesler, çevremizle iletişim kurmamızı kolaylaştırır. Duygularımızı ve düşüncelerimizi diğer insanlarla konuşarak ifade edebiliriz. Ülkedeki ve dünyadaki olaylardan iletişim yoluyla bilgilendiriliriz. Uzak akrabalarımızla telefonla iletişim kurarız. Tehlikeli durumlardan da duyulan sesler ile haberdar oluyoruz. Örneğin; Arabalarımızdaki alarmlar bizi hırsızlara karşı uyaran bir teknoloji ürünüdür.
Radyo, televizyon, telefon, bilgisayar, mikrofon, hoparlör, siren, çeşitli ses teknolojisi ürünlerinden bazılarıdır. İşitme kaybı olan kişiler, ses geliştirme araçları yardımıyla çevrelerindeki seslerle daha rahat hissederler. Bunların dışında geliştirilen çeşitli teknolojik araçlar çeşitli tıp alanlarında (ultrason ve böbrek taşı kırılması) ve çeşitli alanlarda (deniz altında petrol aramaları) kullanılmaktadır.
Geçmişten Bugüne Ses Teknolojileri
Fonograf: 1877’de ünlü Amerikan mucit Thomas Edison tarafından yapıldı. Ses kaydı yapan ve gerektiğinde bu kaydı tekrar çalabilen bir cihazdır. Fonograf bir silindir ile çalışır.
Gramofon: Alman bilim adamı Emile Berliner tarafından Phonogram’dan esinlenerek icat edilmiştir. Gramofon yuvarlak bir ince taş levha ile çalışır, fonograf ise bir silindir ile çalışır.
Kaset: Ses veya sesle kaydedilen manyetik bandı içeren kutu. Kaset ilk olarak Philips tarafından bulunup piyasaya sürülmüştür.
CD ve DVD: James T. Russell tarafından icat edilen optik disk 1980 yılında keşfedilmiştir. CD’ler üzerinde video ve ses kayıtları yapılabilir ve bu kayıtlar bir CD çalar ile dinlenebilir.