İletişim araçlarından olan ses kişinin kendi sesi dışında çevredeki diğer canlı ve cansız nesnelerin çıkardığı ahenkli titreşimlere denir. Dünya ile iletişimde ses teknolojisi kullanılır. Ses teknolojisi hakkında akla gelen ilk araçlar telefon ve bilgisayar olmaktadır.
Eski Tarihlerde Ses Teknolojisi
Eski çağlarda iletişim teknolojisi bu kadar ileri seviyede değildi. Sadece ses olarak yakın iletişim aracı olarak ses vardı. Daha sonraları sesin iletişiminde ve yayılmasında kullanılan megafon ve daha ileriki süreçte mikrofonların bulunması ses teknolojisi olarak tarihte yerini aldı. Megafonlar ve mikrofonlar zaman içerisinde kablolu, kablosuz ve dijital olarak evrim sürecini tamamladı. Telefonun Graham Bell tarafından bulunması ses teknolojisinde önemli bir buluş oldu. Uzakları yakın eden telefon sayesinde hayatın akışı kolaylaştı. Yazışmaların istenilen adrese ulaşması zaman açısından vakit kaybı olmakta gerek özel gerekse kamusal işlerde aksamalara neden olmakta iken telefon bu gibi sorunları ortadan kaldırdı. Sesin teknolojik bir araç olan telefon ile istenilen noktaya ulaşması hem hızlı hem de daha ekonomikti.
Akıllı Ses Teknolojileri
Bilgisayar, tablet ve cep telefonları da zaman içerisinde ses teknolojisi açısından önemli gelişmeler ile süreçlerini geliştirmeye devam etmektedirler. Ebatlarının küçülmesi, taşınabilir özellikte olması, kayıt ala bilme, ses ile arama yapma ve iletişimi kapalı alanların dışında her alana yaygınlaştırması bu araçların zaman içerisindeki gelişimlerini göstermektedir. Ses teknolojisinde internet bağlantısı ile dünyanın her yerinden sesli iletişim yolu ile alışveriş ve her türlü ticaret yapılabilmektedir. Konferans salonlarına canlı ses bağlantıları yapılabilmekte, farklı dillerde yapılan canlı görüşmelerde ses teknolojilerinden faydalanılarak anında çeviriler yapılabilmektedir.
Geçmişte bugünün ses teknoloji hayal bile edilmezken günümüzde sıradan hizmet araçları olarak görülmektedir. Kim bilir gelecekte bu ses teknolojilerinin yerini hangi gelişmiş ses teknolojileri alacak.