Su altında araştırma yapmak için teknolojik aletlerin kullanılması, teknolojiden yardım alınması yeni uygulanan bir yöntem değildir. Hem uzaktan kumanda ile hem de özerk olarak kendi başına kullanıma imkan tanıyan robotlar su altında keşif ve veri toplamak için sıkça kullanılmaktadır.
Sualtı Robot Teknolojisinde Neredeyiz?
2017 Eylül ayında İtalya’nın Venedik kentine akın eden sualtı robot meraklıları yapay nilüfer çiçeği, midye ve balık ismini taşıyan 3 birbirinden benzersiz su altı robotu ile tanışmıştır. Aralarında konuşabilen ve birbirlerini dinleyebilen özellikte tasarlanmış bu robotlar, iletişim sistemleri ve donanımları tasarlanırken adını aldıkları nesnelerden birebir kopyalanmışlardır. Araştırmacılar kendi kendini düzenleyebilen ve sağlam veri toplanmasında yardımcı olabilecek su altı robot toplulukları oluşturmayı amaçlamaktadırlar. Su robotlarını tasarlayan bilimciler laboratuvar ortamında incelenen ve aralarındaki iletişimin çözülmesi için çaba sarf edilen hayvanlar alemi hakkında toplanan verilerin matematiksel kodlarla hayatımıza dahil edilmesi gerektiğini vurgulamaktadır.
Sualtı Robotları Nasıl Çalışıyor?
Sualtı robot teknolojisin gelişimi için veri aktarımında ve gözlemlemede en büyük problem su altında WİFİ veya GPS bağlantılarının çalışmıyor olmasıdır. Bunun sağlanabilmesi için tasarımcılar sonar teknolojisini su altı robot teknolojisi ile birleştirmeye çalışmaktadırlar. Afrika’da ve Güney Avrupa’daki gelişimleri sırasında bazı balıklarda gözlemlenen özel bir duyu sistemini midye adı verilen sualtı robotuna yerleştirerek robotun balıklarla aynı şekilde tepkime vermesi ve veri toplamasına imkan sağlanmaktadır. Veri alma işlemi için günler hatta aylar boyunca otonom olarak tasarlanabilen bu robotların bu süre zarfında gerekli enerjiye sahip olmaları için de farklı yolların bulunması gerekiyor. Geliştirildikleri takdirde su altı dünyası gizemlerinin çözülmesine oldukça fazla fayda sağlayacak bu araçlar, şuan ki haliyle bile kullanım sonuçları oldukça başarılı robotlardır.