Virtual Reality ya da Sanal gerçeklik denildiği zaman pek çok insanın aklına gelen ilk nokta sanal gerçeklik gözlükleri. Oysa sanal gerçeklikten anlaşılması gereken gözlükten çok daha fazlası. Çok genel ve basit bir ifade ile izah etmek gerekir ise sanal gerçeklik, bilgisayar tarafından oluşturulmuş taklit ortamlar olarak nitelendirilebilir. Başka bir deyişle yalnızca bilgisayar ekranında meydana getirilmiş olan görüntülere de sanal gerçeklik adı verilmesi mümkündür. Ancak ilerleyen teknoloji ile sanal gerçeklik yalın bir bilgisayar görüntüsünden çok daha ileri gitmiş durumdadır. Şöyle ki, artık yalnızca görsellikten ibaret olmayıp görselliğin yanı sıra işitme, dokunma ve hareket etme gibi özellikleri de bünyesinde barındırır. Bu durum da sanal gerçeklik teknolojisinin gelecekte de ilerleme kaydedeceğinin bariz bir kanıtı. Vr (virtual reality) ile neleri göreceğiz sorusuna verilecek cevaplar ise pek çok araştırmacı tarafından mercek altında. Başka bir şekilde izah etmek gerekirse de bilgisayar tarafından oluşturulmuş ve kişilere orada oldukları hissini yaşatan ortamlar olarak sanal gerçekliği tanımlamak mümkündür.
Virtual Reality (Sanal Gerçeklik) Kullanım Alanları Neler?
Sanal gerçekliğin kullanım alanları da günden güne genişleme eğilimindedir. Şöyle ki, bir zamanlar yalnızca oyun ve eğlence maksadıyla kullanılan sanal gerçeklik teknolojisi nihayetinde pilotlara uçuş eğitimi verilen platformların meydana getirilmesini dahi sağlamıştır. Aynı zamanda tıp biliminde de kullanılmaya başlanan sanal gerçeklik, hem hekimlere hem de hekim ve diğer sağlık meslek mensubu adaylarına hafızada kalıcı tecrübeler edinme fırsatı sunuyor.
Sanal Gerçeklik Gelecekte Nasıl Olacak?
Sanal gerçekliğin ilerleyen dönemlerde ne şekilde gelişim göstereceği hakkında yapılan tahminlerin başında ise basın geliyor. Şöyle ki, meydana gelen ve basına yansıtılması icap eden olaylar sanal gerçeklik yoluyla modellenmek suretiyle halka sunulabilecek. Öte yandan bazı fobilerden kurtulmak için de sanal gerçeklik ortamı yaratılarak bu fobilerin hissedilmesine uygun bir ortam yaratılabilecek. Böylelikle psikolojik tedavi metodu olarak da kullanılacak. Hatta uçak fobisine yönelik çalışmaların sona erdiği bile söylenebilir.
1 comment