İletişim
Nurtepe Mah. Alibeyköy Cad, Çam Sk. No35/A,
[email protected]
T: +90 212 266 07 77
Work Inquiries
[email protected]
T: +90 212 266 07 77
Back

Kripto Para Madenciliğine Yasak Geliyor!

Geçtiğimiz sene kripto para madenciliğine getirdiği yasaklardan adından söz ettiren İran Devleti, yeni bir yasakla tekrardan gündemde. Geçtiğimiz yıl kripto para madenciliğine yasak koyan İran, aynı sene içerisinde koyduğu yasağı tepkiler üzerine kaldırmıştı. Elektrik tedarikinde sorun yaşandığını açıklayan devlet, 22 Eylül tarihinde madencilik faaliyetlerinin tekrar başladığını açıklamıştı. Bu açıklamalardan yaklaşık olarak 2 ay gibi bir sonra İran’a ait yeni bir kripto paranın piyasaya çıkarılacağı, Merkez Bankası Başkanı Ali Salih Abadi tarafından açıklanmıştı.

Ancak, geçtiğimiz hafta içerisinde İran Enerji Bakanlığı tarafından yayınlanan verilere göre, elektrik tüketimleri 62.500 megawatt seviyelerini aştı. Yapılan resmi açıklamalara göre geçtiğimiz günlerde İran, kripto para madenciliğine karşı tekrardan şaşırtıcı bir önlem alacak.

Kripto Para Madenciliği

Kripto Para Madenciliği

İran Elektrikleri Kesebilir!

Çin, kripto para madenciliği yasağının ilk yılının sonuna gelirken, halen ülkede 94 düğüm kripto para madenciliği yapılıyor. Soğuk iklim koşullarının hakim olduğu ve ucuz elektrik ücretlerinin olduğu ülkeleri tercih eden kripto para madencileri, bulundukları ülkelerin elektrik tüketimlerini büyük seviyede etkiliyorlar. İran’da geçtiğimiz ay içerisinde elektrik tüketimi ülke genelinde 62.500 megawatt seviyesinin üstüne çıkarak rekor seviyeye ulaştı.

Elektrik tüketiminde rekor yerlere gelen İran, hükümet tarafından yetkilendirilmiş olan 118 kripto para maden işletmecisinin elektriğinin 22 Haziran gününden itibaren, mevsimsel artışlar öncesinde kesileceğini açıkladı. 2019 senesinde resmi olarak madenciliği tanımasına rağmen İran Devleti, kripto madenciliği merkezlerinin yaptıkları faaliyetleri de defalarca durdurdu. Devlet, geçen yıl elektrik tüketim talebinin rekor seviyeye ulaşmasından dolayı enerji altyapısı üzerindeki riskleri azaltmak için iki kez kapatma kararı almıştı.

Blockchain analitik şirketi Elliptic tarafından paylaşılan verilere göre, geçtiğimiz yıl Mayıs ayı içerisinde tüm Bitcoin madenciliğinin % 4,5’inin İran’da gerçekleştiği söylendi. İran’da bulunan 118 adet madencilik firmasının belirtilen tarihten itibaren artık ikinci bir emre kadar elektriklerini kendileri üretmeleri gerekebilir.

Etüd Bilişim
Etüd Bilişim
https://www.etud.com

​​​Size daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunabilmek için kişisel veri politikamızdoğrultusunda çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.