İletişim
Nurtepe Mah. Alibeyköy Cad, Çam Sk. No35/A,
[email protected]
T: +90 212 266 07 77
Work Inquiries
[email protected]
T: +90 212 266 07 77
Back

Yeni Starlink Uyduları Artık Çıplak Gözle Görülemeyecek

SpaceX, yeni nesil Starlink 2.0 uydularının çıplak gözle görülememesini sağlayacak yeni teknolojisini açıkladı. Şirketin getireceği yenilikler arasında uydulara yansıtıcı film takmak da kendine yer aldı.

SpaceX’in dünya çapında yüksek hızlı internet sunmak üzere yürütmekte olduğu projesi Starlink, artık yüzlerce uydusuyla her gün Dünya’nın farklı bölgelerinde haberlerin başlıklarında kendine yer buluyor. Sitemizde de daha önce Starlink’i haber başlıklarına yansıyan şey ise onlarca Starlink uydusunun bir zincir şeklinde gökyüzünden geçişi ve bunun çıplak gözle bile görülebilmesi oluyor.

Şu anda alçak yörüngemizde toplamda 2.500’ü aşkın Starlink uydusu yer alırken, bunların bazıları geçtiğimiz günlerde Türkiye’de de fark edilmişti. Starlink uydularının gökyüzünde gözükmesiyse ilk günlerden beri tartışılan bir görüntüydü. Bugün SpaceX’ten gökyüzünde Starlink görmek istemeyenleri tatmin edecek bir duyuru geldi.

Starlink

Starlink

Starlink uyduları çok fazla görünmeyecek

SpaceX, üzerinde çalışmakta olduğu yeni nesil Starlink 2.0 uydularının gökyüzünde çıplak gözle görünmesinin önüne geçecek özelliklere sahip olacağını duyurdu. Starlink uydularının şu anda özellikle gün batımından birkaç saat sonra net bir şekilde görülebildiğini paylaşan internet şirketi, uydulara ekleyeceği yenilikleri açıkladı.

Daha önce uydulara bir vizör eklemeyi düşünen fakat bu yolun pek de iyi olmadığını tespit eden şirket, yeni yöntemin uydulara camlarda gördüğümüze benzer şekilde yansıtıcı film yerleştirilmesi olacağını duyurdu. Böylece uydular, yansıyan Güneş ışığının çoğunu dağıtacak ve ışık Dünya’ya daha az gelcek.Bu yöntem ile yeni Starlink uydularının görünürlüğü, şu anda yörüngede olanlara göre 10 kattan daha fazla azalacak.

Alınacak tek önlem bununla da sınırlı olmayacak. Şirket, yeni nesil Starlink 2.0 uydularını düşük yansıma sağlayan siyah renk ile üretecek. Ayrıca Starlink 2.0 uydularının güneş panelleri, günün belirli saatlerinde farklı yönlere çevrilecek ve Dünya’ya yansıyan ışığın azaltılması amaçlanacak. Tabii bunun SpaceX’e de bir maliyeti olacak. Şirket, bu manevra nedeniyle uydularında %25’lik güç kaybı yaşayacak.

Etüd Bilişim
Etüd Bilişim
https://www.etud.com

​​​Size daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunabilmek için kişisel veri politikamızdoğrultusunda çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.