İletişim
Nurtepe Mah. Alibeyköy Cad, Çam Sk. No35/A,
[email protected]
T: +90 212 266 07 77
Work Inquiries
[email protected]
T: +90 212 266 07 77
Back

Güneş Enerjisi İle Çalışan Minik Sensörler

Karahindiba tohumlarından ilham alınarak yapılan bu sensörler, iklim değişikliği ve orman yangınları gibi sorunları izlemek için drone’lar tarafından geniş bir alana dağıtılarak kullanılabilecek. Sürekli artan ekolojik sorunlar ve çevre felaketleriyle karşı karşıya kaldığımız için, dünyanın doğal düzenini iyileştirmeye yardımcı olabilecek teknolojinin geliştirilmesi ve çevresel verilerin toplanması önemli bir etkendir.

Washington Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, bu çabaya yardımcı olabileceğini umdukları yeni bir teknolojiye sahipler. Dronlar aracılığıyla rüzgarda dağılabilen ve geniş alanlarda çevresel veriler toplayabilen, pilsiz küçük sensörler sayesinde her türlü çevresel veri toplanabilecek. Bu sensörlerin ilham kaynağı ise her zaman gördüğümüz karahindiba tohumlarıdır.

sensör

Güneş Enerjisi İle Çalışan Sensör

Minik Sensörler Çevresel Verileri Toplayacak

Araştırmacılar, bu tür elektronik cihazları daha sürdürülebilir hale getirmek için çalıştıklarını ve düştüğü yerde daha fazla kontrol sağlamak için cihazın şeklini değiştirmenin yollarını araştırdıklarını söyledi. Karahindibadan ilham alan bu sensörler, drone’lar aracılığı ile çevreye saçılıyor ve güneşten enerji alarak verileri merkeze iletebiliyor.

Verileri toplayan ve kablosuz olarak ileten elektronikler, rüzgar tarafından taşınacak şekilde lazerle kesilmiş plastik bir diskin üzerine yapıştırılır. Ayrıca cihaza güç veren güneş panelleri her zaman yukarı bakacak şekilde yere düşer.

Mühendisler, küçük ama güçlü cihazları, havada mümkün olduğu kadar uzun süre kalacak şekilde tasarlamışlardır. İnce polimer disklerden yapılan bu sensörler ve elektronik bileşenler, tekerlek şeklindeki diskin merkezinde yer alıyor. Yapılan bir açıklamaya göre 60 metre uzağa kadar veri iletilebiliyor. Ayrıca her sensörün boyutu benzersizdir, çapı 10 ila 50 mililitre arasında değişir ve ağırlığı yaklaşık 30 miligram ağırlığındadır.

Yüksek teknolojili bu sensörü yapan araştırmacılar, ağır pilleri, cihaza güç sağlayacak kadar güçlü küçük güneş panelleri ile değiştirdiler. Ancak, enerji veren bir pil olmadan, güneş ışığı olmadığında sensör şarj edilemez ve veri gönderemez. Bu nedenle, mühendisler sensörleri çalıştırmak için gerekli enerjiyi sağlaması için minik bir pil yaptılar. Geceleri bir miktar enerjiyi depolamak için bir kapasitöre sahip olan bu minik sensörler artık hayatımızın her alanına girebilir.

Etüd Bilişim
Etüd Bilişim
https://www.etud.com

​​​Size daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunabilmek için kişisel veri politikamızdoğrultusunda çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.