İletişim
Nurtepe Mah. Alibeyköy Cad, Çam Sk. No35/A,
[email protected]
T: +90 212 266 07 77
Work Inquiries
[email protected]
T: +90 212 266 07 77
Back

İklim Değişiklikleri Yılda 44 Saat Daha Az Uykuya Yol Açıyor

Uyku alanında bugüne kadarki yapılan en büyük araştırma, iklim değişikliklerinin yol açtığı yüksek sıcaklıkların dünya genelinde insanların uyku düzenini bozduğunu ortaya çıkardı. İyi uyku için sıcaklık ve ortam öneme sahiptir. Ancak küresel ısınma, gece sıcaklıklarını artırarak uyumayı zorlaştırıyor. Yapılan araştırma, bir insanın yılda 44 saat uyku kaybettiğini ortaya çıkardı. Ayrıca yılda en az 11 gün düzgün uyuyamıyoruz.

uyku

Gezegenimiz ısınmaya devam ettikçe kaybolan uyku süresi daha da artacak. Ancak bu sorunlar bazı insanları diğerlerinden çok daha fazla etkiliyor. Isınma derecesi başına uyku kaybı, kadınlar için erkeklere göre yaklaşık dörtte bir oranında, 65 yaşın üzerinde olanlar için iki kat ve daha fakir ülkelerdekiler için üç kat daha yüksek.

Küresel Isınma Uyku Kalitesini Bozdu

Araştırmacılar, yedi milyon gece boyunca ve 68 ülkede 47.000 kişi tarafından kullanılan uyku izleme bilekliklerinden elde edilen verileri kullandılar. Önceki araştırmalar, artan sıcaklıkların kalp krizleri, intiharlar ve zihinsel sağlık sorunları, kazalar ve yaralanmalar dahil olmak üzere sağlığa zararlarını ortaya çıkarmıştı. Ancak küresel ısınma ve uyku arasındaki ilişki ilk kez ortaya koyuldu.

Ayrıca, araştırmacılar, verilerinin insanların daha sıcak gecelere uyum sağlayabildiğine dair hiçbir işaret göstermediğini söyledi. Kötü bir uyku kalitesi vücudumuzun sağlığı ve psikolojimiz üzerinde çok etkilidir.

Ayrıca bu sıcaklık etkisinden kadınlar daha fazla etkilenebilir çünkü vücutları genellikle uyurken erkeklerinkinden daha hızlı soğur. Kadınlar ayrıca ortalama olarak daha yüksek deri altı yağ seviyelerine sahiptir ve bu da soğumayı yavaşlatır. Yaşlı insanların geceleri daha az uyudukları ve vücut ısısı düzenlemelerinin daha zayıf olduğu bilinmektedir, bu da duyarlılıklarını daha fazla arttırabilir. Daha yoksul ülkelerdeki insanlar, fanlar ve klima gibi soğutma teknolojilerine daha az erişimleri olduğu için daha fazla uyku süresi kaybedebilir.

Araştırmacılar, daha sıcak gecelerin uyku üzerindeki etkisinin, ister doğal olarak daha soğuk ister daha sıcak iklimlere sahip olsunlar, tüm ülkelerde görüldüğünü ve gece sıcaklıkları 10C’nin üzerine çıktığında etkinin netleştiğini ortaya çıkardılar.

Yapılan açıklamada, “Endişe verici bir şekilde, daha sıcak iklimlerde yaşayan insanların, sıcaklık artışının derecesi başına daha fazla uyku kaybı yaşadıklarına dair kanıtlar da bulduk” denildi.

Etüd Bilişim
Etüd Bilişim
https://www.etud.com

​​​Size daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunabilmek için kişisel veri politikamızdoğrultusunda çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.