İletişim
Nurtepe Mah. Alibeyköy Cad, Çam Sk. No35/A,
[email protected]
T: +90 212 266 07 77
Work Inquiries
[email protected]
T: +90 212 266 07 77
Back

-35 Derecede Bile Çalışan Batarya Tasarlandı

Bilim adamları, soğukta çalışmayan ve ömrü kısalan piller için bir çözüm yolu geliştirdi. Bu çözüm yolu sayesinde piller -35 derece bile sorunsuz bir şekilde çalışıyor. Bataryalar, günümüzde akıllı telefonlardan tutun saatlere ve hatta otomobillere kadar hayatımızın her alanında vazgeçilmez bir teknoloji olmuş durumda. Ancak hayatımızda bu kadar önemli bir yeri olan bataryalar genellikle fazla soğuk ve fazla sıcak havalarda kimi zaman çalışmıyor kimi zamansa bu aşırı sıcaklar ve soğuklar pilin dayanma ömrünü ciddi oranda kısaltabiliyor.

Bu sorunu çözmek isteyen Çin’deki kimya mühendisleri ve teknoloji uzmanlarından oluşan bir ekip, sıfırın altındaki çok düşük sıcaklıklarda bile çalışabilen bir pil geliştirdi.

soğukta çalışan piller

Soğukta Çalışan Batarya

Normal Pillerden Ne Farkı Var?

Aşırı derecede soğuk, ani sıcaklık değişimleri özellikle kış aylarında telefon pillerini olumsuz etkileyebiliyor. Yaşanan soğuk günlerin sonucunda, yeni nesil akıllı telefon pilleri, gün içerisinde ani bir şekilde tükenebiliyor. Çalışan veya günün belirli bir bölümünü dışarıda geçiren kişilerin, cep telefonlarında ortaya çıkan hızlı şarj tüketimi, telefon bakım ve onarımı yapan teknoloji firmalarının başlıca sorunu haline geldi.

Bu yeni üretilen batarya, bilinen sıradan lityum iyon pillere göre aşırı düşük ısılarda bile sorunsuz çalışabildiği için soğuk bölgelerde kullanılan akıllı telefonlardan arabalara kadar pek çok ürün artık sorunsuz bir şekilde kullanılabilecek. – 35 soğukluk derecesinde bile çalışan bu bataryalar, sıradan bataryalara göre biraz farklı bir yapıda ortaya çıkıyor.

Normalde bataryaların içinde bulunan grafit, pilin işlevsel çalışması için en önemli maddelerden biridir. Fakat mühendisler, pillerin içindeki grafiti kobalt maddesi ile değiştirerek bataryaların çok daha uzun ömürlü olmasını ve çok daha düşük ısılarda dayanabilmesini sağladı. Yeni nesil piller ile üretilen otomobil pilleri, soğuk havalarda %30 daha fazla menzile sahip olabilecek.

Bu yeni bataryalar şimdilik bir saat pili boyutunda üretilip test edilmiş olsalar da mühendisler ve bilim adamları çok yakında daha büyük pillerle çeşitli denemeler yapacaklarını açıkladılar.

Etüd Bilişim
Etüd Bilişim
https://www.etud.com

​​​Size daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunabilmek için kişisel veri politikamızdoğrultusunda çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.