İletişim
Nurtepe Mah. Alibeyköy Cad, Çam Sk. No35/A,
[email protected]
T: +90 212 266 07 77
Work Inquiries
[email protected]
T: +90 212 266 07 77
Back

Çin’in Ay’a çarpan uzay aracı, teleskopla görüntülendi!

Bu yılın başlarında gündem olan Ay’a çarpan hava aracı raporu, nihayet NASA tarafından fotoğraflandı ve görüntü kamuyla paylaşıldı. Bu yılın başlarında SpaceX’in araçlarından birinin, Ay’a düşüp krater açtığı haberi kamu oyunda paylaşılmıştı. Başlangıçta işin faturası SpaceX’e kesilecek gibi dursa da zamanla bu uydunun Çin devletine ait Long March C3 roketi olduğu raporlanmıştı. Uzay çöpleriyle ilgili endişelerin doğmasına neden olan Ay’a çarpan uzay aracı, NASA tarafından haber bültenlerine paylaşıldı.

Ay’a çarpan araç, NASA tarafından fotoğraflandı

NASA’nın paylaştığı görüntüde roketin Ay yüzeyine verdiği zarar açıkça görülüyor. Ay’ın varlığını tehdit eden bir durum olmasa da gelecekte uzay çöplerinin ay yüzeyinde yeni kraterler açabileceği endişesi, endişeye neden oluyor. 2014 yılında uzaya gönderilip sonrasında roket sisteminden bir bölümü uzaya bırakan Long March 3C, bıraktığı parça ile yıllar sonra Ay’a çarpabilmişti.

Aya Çarpan Uzay Aracı

Aya Çarpan Uzay Aracı

Hertzsprung kraterinin yakınlarında oluşan hasarla ilgili fazla detay mevcut değil. Ancak bu yılın başında veriler daha bulanıktı ve uydu parçasının SpaceX’e ait olduğu sanılmıştı. Dolayısıyla böyle bir karenin kamuyla paylaşılması bile büyük bir olay.

Birkaç yıl öncesine kadar uzaya gönderilen roketlerin yakıt tankları, fırlatmadan sonra uydudan ayrılıyordu. Uzayda sonsuz bir gezintiye çıkan uydu parçalarının bölümleri bazen uzaydaki diğer cisimleri tehdit edebiliyordu. Ancak teknolojinin ve mühendisliğin getirdiği yeni yöntemlerle yakıt deposunun ana gövdeden ayrılmasından vazgeçildi. Böylece hem uyduyu geliştirmek kolaylaştı, hem de Uluslararası Uzay İstasyonu gibi insan yapımı yerler ve teknoloji harikaları da daha güvenli hale geldi.

Uzay araçlarının çöpleri, uyduları yörüngeye fırlatan roketlerin parçaları ve kullanım dışı uyduların dışında; cihazlar, somunlar, cıvatalar, sökülebilir bağlantı parçaları, çöp torbaları, tornavidalar, pul pul dökülen boya parçaları ve hatta yörüngedeki uzay araçlarından atılan donmuş idrar torbalarını bile içeriyor.

Hala bu uydu parçasının Çin’e ait olup olmadığını sorgulayanlar olsa da netice çok değişmiyor. Başta SpaceX’e ait olduğu sanılan uzay aracı parçası, her halükarda Ay’a ve diğer uzay cisimlerine tehdit unsuru oluşturuyor. Gelecek yıllardaki uydu, roket ve uzay aracı tasarımlarının, en az uzay çöpü yaratacak şekilde tasarlanması gerekiyor.

 

Etüd Bilişim
Etüd Bilişim
https://www.etud.com

​​​Size daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunabilmek için kişisel veri politikamızdoğrultusunda çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.