İletişim
Nurtepe Mah. Alibeyköy Cad, Çam Sk. No35/A,
[email protected]
T: +90 212 266 07 77
Work Inquiries
[email protected]
T: +90 212 266 07 77
Back

Suçları Önceden Tahmin Edebilen Yapay Zeka Programı Geliştirildi

ABD’de yaşayan sosyal bilim uzmanları suçlarla mücadele için yapay zeka algoritması tasarladılar. İddiaya göre geliştirilen bu algoritma %90 oranında başarıya sahip oluyor ve suçları önceden tespit edebiliyor.

Yapay zeka teknolojileri gün geçtikçe daha da gelişiyor ve her sektörde önemli yerlerde yavaş yavaş yerini almaya başlıyor. Bu da yapay zeka teknolojisinin ne kadar büyük bir teknoloji olduğunu adeta gözler önüne getiriyor. Hatta durum öyle olabilir ki yapay zeka öğrenimleri, suçları caydırabilir ve algoritmalara göre yaptığı tahminleri sayesinde daha olura yakın bilgiler ile polislerin işini kolaylaştırabilir.

Suçlarla mücadele fikrinden yola çıkarak ABD’de yaşayan sosyal bilim uzmanları, Chiago Üniversitesi’nden aldıkları verileri de çalışmalarına ekleyerek suçu önceden tahmin eden yeni bir yapay zeka algoritma programı geliştirdiler. İddiaya göre geliştirilen bu algoritma işlenecek olan suçları bir hafta önceden tahmin etmede %90 oranında başarı sağlıyor.

suçları tahmin eden yapay zeka

Suçları Tahmin Eden Yapay Zeka

Suçları önceden tahmin eden yapay zeka nasıl çalışıyor?

Geliştirilen bu suç önleyici yapay zeka programının bilgi haznesinde ilk olarak ABD’nin Chiago şehrinde yaşanan şiddet ve mülkiyet suçlarına ilişkin toplanan kamu bilgilerinin analizi bulunuyor. Geliştirilen Sistem kullanıldığında ise yapay zeka bu analizlerden yola çıkıyor, zaman ve coğrafi konumlardaki kalıpları öğreniyor sonrasında suç hakkında önceden tahminlerde bulunuyor.

Bu yapay zeka programının ilk denemeleri güvensizliğin ve kolluk kuvvetlerinin eksik olduğu kentsel alanlarda test edildi. Sistemin diğer testleri ise ABD’nin Atlanta, Austin, Los Angeles ve San Francisco isimli şehirlerinde gerçekleştirildi. Sonuç olarak sistemin %90 oranında doğruya yakın çalıştığı sonucu çıkarıldı.

Şikago Üniversitesi’nden araştırmaya katılan sosyoloji profesörü Max Palevskym, “Yapay zeka modelleri şehrin doğal topolojisini görmezden geliyor” dedi. “Ulaşım ağları sokaklara, yürüyüş yollarına, tren ve otobüs hatlarına riayet eder. İletişim teknolojileri ise benzer sosyoekonomik geçmişe sahip alanlara riayet eder. Suçları tahmin eden yapay zeka modelimiz bu bağlantıların keşfedilmesini sağlıyor.”

Perşembe günü Nature Human Behaviour adlı bilimsel yayında, bu son araştırmayı detaylandıran “Kentlerdeki suçun olay düzeyinde tahmin edilmesi, ABD şehirlerinde uygulamadaki taraflılığın bir işaretini ortaya koyuyor” isimli bir makale yayımlandı.

Etüd Bilişim
Etüd Bilişim
https://www.etud.com

​​​Size daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunabilmek için kişisel veri politikamızdoğrultusunda çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.