İletişim
Nurtepe Mah. Alibeyköy Cad, Çam Sk. No35/A,
[email protected]
T: +90 212 266 07 77
Work Inquiries
[email protected]
T: +90 212 266 07 77
Back

Bebeklerin Ağlamalarından Hastalıkları Tespit Edebilen Yapay Zeka Geliştirildi

Ubenwa isimli bir firma yeni doğmuş bebeklerin ağlamasının nedeninin nörolojik bir hastalık olabileceğini tespit eden bir yapay zeka uygulaması tasarladı. Üstelik bu yapay zekaya dünyanın neresinde olursanız olun akıllı telefonlarınızdan erişebiliyorsunuz.

Her gün daha da yenilenen ve ilerleyen teknolojinin ve yapay zekanın günlük hayattaki kullanım alanları gün geçtikçe daha da büyümeye devam ediyor. Sağlık üzerine çalışan ve bebeklerdeki nörolojik bozuklukları tanımlamaya yönelik bir ses biyometrik şirketi olan Ubenwa, doktorların bebekleri tedavi etme yöntemlerini değiştirebilmeye çalışıyor.

Şirkete ismini veren Ubenwa kelimesi Nijer dilinde bebek ağlaması anlamına geliyor. Şirket, yeni doğmuş bebeklerin ağlama seslerini yapay zeka yardımıyla analiz ediyor ve sağlık durumlarını tespit edebiliyor. Bu sistem sayesinde yeni doğmuş bebeklerde görülen yeterli nefes alamama, boğulma gibi durumların önceden tespit edilmesi amaçlanıyor.

Yapay Zeka

Yapay Zeka Ubenwa

Ubenwa, bebek ağlamalarının önemine vurgu yapıyor

Doğumdan sonra bebeklerde görülen en yüksek üçüncü ölüm sebebi nefes alamama problemidir. Bebeklerin doğum sonrası yeterli oksijen alamaması, ilerleyen yaşlarda zihinsel hastalıklara bile yol açabiliyor. Dünya çapında 1,2 milyon bebeğin nefes rahatsızlıkları yüzünden öldüğü ya da ömürleri boyunca kalıcı zararlarla yaşamak zorunda kaldıkları araştırmalarda ortaya koyuldu.

Montreal merkezli Ubenwa, nörolojik bir rahatsızlığın belirtilerine sahip olup olmadığını anlayabilmek için yapay zeka yardımıyla bebeklerin ağlamalarını kayıt ediyor. Çeşitli algoritmalar kullanan bu yapay zeka uygulaması, yeni doğan bebeklerin kayda alınan ağlama seslerini dinliyor ve önceden belirlenen kriterlere göre nefeslerindeki problemleri ve sağlık sorunlarını kontrol edebiliyor.

Dünyanın dört bir yanındaki kullanıcılar akıllı telefonlarına özel uygulamayı indirip, test yaptırabilmek için bebeklerini ağlamasını kayda alıyorlar ve deniyorlar. Belli bir süre sonra analiz edilen sonuçlar kullanıcılara geliyor. Tespit edilen bir anormallik varsa uygulama kullanıcıya bilgi veriyor ve verileri doktorlarla paylaşmasını istiyor. Ayrıca analizlerin yüzde 89’a varan oranlarda doğru saptama yaptığı da kamuoyu ile açıklandı.

Sağlık alanında yapay zeka uygulamalarının ve teknolojinin kullanımının güzel bir örneği olan Ubenwa, alacağı yatırımlarla birlikte doğuştan kalp hastalığını tanımlayabilmek için sahip olduğu yazılımı yenilemek istiyor.

Etüd Bilişim
Etüd Bilişim
https://www.etud.com

​​​Size daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunabilmek için kişisel veri politikamızdoğrultusunda çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.