İletişim
Nurtepe Mah. Alibeyköy Cad, Çam Sk. No35/A,
[email protected]
T: +90 212 266 07 77
Work Inquiries
[email protected]
T: +90 212 266 07 77
Back

Göz Tansiyonu Lens İle Tedavi Edilebilecek!

Göz tansiyonu, dünya genelinde körlüğün önde gelen nedenlerinden biridir. Göz tansiyonundan muzdarip insanların optik sinirleri hasar görür. Görsel bilgilerin beyne iletilmesini engelleyen bu sinir hasarına genellikle gözdeki anormal derecede yüksek basınç neden olur. Bu hastalıktan korunmak için göz tansiyonunu düşürmenin bir yolu yapılan araştırmalar sonunda bulundu. Araştırmacılardan oluşan bir ekip, artan göz tansiyonunu algılayan, esnek ve akıllı bir kontakt lens kablosuz cihazı geliştirdi. Bu kontakt lens göz tansiyonunu düşürmek için göz üzerine bir ilaç salgılıyor.

Kablosuz cihaz şeklinde olan lens sadece domuz ve tavşan gözlerinde test edilmiş olsa da bu araştırma bir anlamda çığır açıyor. Birkaç araştırmacı daha önce ya gözdeki basınç değişikliklerini algılamaya ya da bir ilaç vermeye odaklanmıştı, ancak ikisi birden ilk defa bir cihazda birleştirildi. Çinli araştırmacılardan oluşan ekip, bu araştırmada tam olarak iki teknolojiyi birleştirdi diyebiliriz. Tansiyondaki değişiklikleri tespit etmenin yanı sıra göz ilaçlarını gerektiği gibi veriyor.

göz tansiyonu lens

göz tansiyonu lens

Göz Hastalıklarının Tedavisinde Çığır Açacak Teknoloji

Göz tansiyonu, optik sinirle ilgili bir göz hastalığıdır ve dünya çapında milyonlarca insanda geri dönüşü olmayan görme kaybı ve körlüğe neden olur. Erken teşhis ve zamanında müdahale, bu durumu tedavi etmek veya yavaşlatmak için hayati önem taşımaktadır. 

Bu nedenle, göze rahatça oturan kontakt lensler, bu tür durumları tedavi için büyük bir avantaja sahiptir. Ancak elektrik devrelerini ve sensörleri küçük, kavisli ve ultra ince kontakt lenslere yerleştirmek ciddi bir mühendislik sorunudur. Sun Yat-Sen Üniversitesi’nden elektrik mühendisi Cheng Yang ve meslektaşları makalelerinde , “Bir kontakt lens üzerine çoklu modüllerden oluşan karmaşık bir teranostik sistem kurmak oldukça zor” dedi .

Araştırmacılar, tasarladıkları çift katmanlı lensin bir anti-tansiyon ilacı olan brimonidin taşıdığını da sözlerine eklediler. Lens, göz basıncının bir risk seviyesine ulaştığını algıladığında, kablosuz sistem ilacın salınımını tetikler. İlaç, merceğin alt tarafından kornea boyunca göze akar.

Lensin insanlarda da test edebilmesi için daha fazla kontrol yapılması gerekiyor. Yapılan açıklamada araştırma sürecinin 2-3 yıl kadar daha sürebileceği aktarıldı.

Etüd Bilişim
Etüd Bilişim
https://www.etud.com

​​​Size daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunabilmek için kişisel veri politikamızdoğrultusunda çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.