Pekka Lundmark’ın açıklamalarına göre 6G teknolojisi, 2030 yılına kadar endüstriyel anlamda yaygınlaşmaya başlamış olacak. Ancak Nokia yöneticisine göre bu durum, dünya genelinde bazı yeniliklere yol açacak. Bu yeniliklerse öyle kolay kolay sindirebileceğimiz şeyler olmayacak.
5g Nedir?
5G, bir dizi yeniliği ve çok daha hızlı kablosuz internet kullanmayı açıklamak için kullanılan bir terimdir. 5G kullanan cihazlar, çok daha hızlı internete ve daha az gecikme sürelerine sahiptir. Ayrıca, 5G, 5. nesil olduğu için teknolojinin 5. kez değiştiği anlamına gelir. Her yeni nesil teknoloji ve cihazda bu altyapının yenilenmesi yada eklemeler yapılması gerekir. Buna ek olarak, 5G, kablosuz ağları güçlendirdiği için günümüzde kullandığımız VR teknolojisi ve elektrikli otonom arabaları daha kullanışlı hale getirmeyi hedefler.
Yeni nesil bir kablosuz teknolojilere geçiş yapıldığında, en dikkat çeken yenilik internetin hızı oluyor. 5G ağları, 10 Gbps ile 20 Gbps’lik hızlara çıkabilecek potansiyele sahiptir. 5G, 4G ağlarının hızını geçmekle yetinmiyor, bu teknoloji aynı zamanda birçok insanın evine gelen kablolu internet teknolojisinden de çok daha hızlıdır. 5G, fiber optik kablolara rakip olacak düzeyde internet hızları sunar. 5G’nin sunduğu en önemli özellik hızlı olmasıdır. Fakat diğer özelliklerden bir tanesi de ağ gecikme süresinde azalma sağlamasıdır yani ping seviyesini en az düzeye indirir.
6G ile akıllı telefonlar tarih olacak!
Nokia yöneticisine göre 6G’nin gelişi, akıllı telefon teknolojisini ortadan kaldıracak. Pekka Lundmark, akıllı telefonların yerini giyilebilir teknolojik ürünlerin alacağını, yaşanacak yeniliklerle akıllı telefonlara ihtiyaç duyulmayacak günlere gelineceğini tahmin ettiğini açıklıyor. Bununla birlikte Lundmark’a göre 6G ile pek çok cihaz, doğrudan insan vücuduna bağlanabilecek. CEO, bunun nasıl yapılacağına ilişkin detay vermedi.
Türkiye, 5G teknolojisine tam anlamıyla geçememişken 6G ile ilgili açıklamaların gelmesi hayret verici.