Nature Scientific Reports isimli araştırma firmasının yaptığı bir çalışmada 10 ila 12 yaşları arasındaki 5.000’den fazla çocukla röportaj yapıldı ve sonuçlar paylaşıldı.
Birçok anne ve bana, çocukları saatlerce video oyunları oynadığında pek memnun olmazlar. Hatta bazıları bunun çocuklarını zeka yönünden etkileyeceğinden bile endişe eder. Pek çok insanın ve bilim adamlarının da yıllardır üzerinde çatıştığı bir konu olan bilgisayar oyunları gerçekten de zeka gelişimini etkiliyor mu?
Yapılan yeni bir çalışmada, 10 ila 12 yaş arası 5.000’den fazla çocukla görüşme yapıldı ve teste tabi tutuldu. Video oyunlarının çocukların zihinlerini nasıl etkiledi araştırıldı. Scientific Reports‘ta yayınlanan sonuçlar bazı anne ve babalar için şaşırtıcı olacak.
Çocukların günde kaç saatini sosyal medyada, video oyunları oynayarak veya TV izleyerek geçirdikleri soruldu. Ortalama olarak, çocuklar günde iki buçuk saat video oyunları veya TV programı izliyor. Günde yarım saat ise sosyal medyada vakit geçiyorlar.
Video Oyunları Zihinsel Gelişimi Etkiliyor Mu?
Peki bu oyunlar zekayı etkiliyor mu? Bu biraz karmaşık. Çocukların gelişen zihinleri için hem yararları hem de sakıncaları olabilir. Bu konuda yapılan çalışmalar, ekrana bakma süresinin zeka üzerindeki etkisiyle özellikle ilgili. Etkili öğrenme, rasyonel düşünme, karmaşık fikirleri anlama ve yeni durumlara uyum sağlama yeteneği video oyunları sayesinde gelişebiliyor.
Zeka, hayatımızdaki önemli bir özelliktir ve bir çocuğun gelecekteki geliri, mutluluğu ve uzun ömürlülüğü hakkında bize bilgi verebilir. Araştırmada, genellikle çok çeşitli bilişsel testlerde video oyunları ve zeka ilişkisi anlaşılmaya çalışıldı. Araştırma için beş görevden oluşan bir zeka indeksi oluşturuldu. İkisi okuduğunu anlama ve kelime hazinesi üzerine, biri dikkat ve yürütücü işlev üzerine, diğerleri ise görsel-uzaysal işlemeyi değerlendirme ve birden fazla denemede öğrenme yeteneği üzerineydi.
Çocuklara ne kadar oyun oynadıklarını sorduğumuzda, hem video izlemenin hem de çevrimiçi sosyalleşmenin ortalamanın altında zeka ile bağlantılı olduğunu bulduk. Bu arada, oyun zeka ile video oyunu oynamak da hiç bağlantılı değilmiş. Ekrana bakma süresinin bu sonuçları çoğunlukla önceki araştırmalarla uyumludur. Ancak aynı çocuklar video oyunu oynadıktan sonra yapılan testlerde daha iyi sonuçlar aldılar. Bu da oyunun zeka üzerinde olumlu ve anlamlı bir etkisi olduğunu gösteriyor.