Almanya’da faaliyet gösteren bu teknoloji firması, Türkçe ismi Yarasa olan bir İHA (insansız hava aracı) geliştiriyor. Ayrıca bu insansız hava aracı, askeri bir ürün de değil. İnsansız uçağın amacı kargo taşımak.
Radara Yakalanmayan Dev Kargo Uçağı: CoronaBat
Gerçek ismi CoronaBat olan bu yapay zekâlı insansız uçağın iki modeli bulunuyor. Her iki model de sahip olduğu tasarım ve sistem sebebiyle radar dalgalarını geri yansıtabiliyor ve bu sayede sistemlerin haberi olmadan aynı bir hayalet gibi havada uçuyor. Zaten bu yüzden bu tip insansız hava araçlarına hayalet deniyor.
CoronaBat’in en küçük olan modeli, 22,2 metre kanat uzunluğuna ve 4.700 kg ağırlığa sahip. İçerisinde hidrojen yakıtı da koyulabilen 500 beygirlik Alman RED A03 dizel motoru taşıyan CoronaBat, 300 km/s hıza çıkabiliyor ve 10.000 metre yükseklikte gidebiliyor. Uçak, 1.750 kg ağırlığı 6.900 km menzile götürebiliyor. Duruma göre bu insansız uçağı bir pilot da sürebiliyor.
CoronaBat’in en büyük olan türü ise 30 metre kanat uzunluğuna ve 8.600 kg ağırlığa sahip. İçerisinde 500 beygirlik Alman RED A03 dizel motordan iki adet olan büyük CoronaBat, 4.300 kg kargoyu 400 km/s hızla 1950 km menzile götürebiliyor. Hava araçlarının şu anda 4 adet prototipi geliştirilmiş seviyede ve ilk uçuş için planlanan tarih 2025 senesi.
Adı neden CoronaBat?
Electrofluidsystems’in LinkedIn profiline bu soru yöneltiğinde firmanın cevabı şöyle olmuş: Corona, Plazma (Korona Deşarjı) anlamına gelir. Ön kameralı olan uçak modelimiz bir yarasaya benziyor. Uçağın ana modelinin orijinal adı PlasmaFalcon’dur.
Neden bir kargo uçağı hayalet olsun ki diyorsanız, burada şirketin gerçekleştirmek istediği şey aslında yeni tip uçakların öncüsü olmak. Firma uçakların gelecek modellerinde güçlü RED A03 gibi gelişmiş Dizel motorlarda plazma yakma yöntemlerini deneyerek hidrojeni yakıt olarak kullanacak.