İletişim
Nurtepe Mah. Alibeyköy Cad, Çam Sk. No35/A,
[email protected]
T: +90 212 266 07 77
Work Inquiries
[email protected]
T: +90 212 266 07 77
Back

Artırılmış Gerçeklik Nedir

Artırılmış gerçeklik nedir hakkında merak edilenleri yazımızda cevaplandırmaktayız. Artırılmış gerçeklik ile cihazların gerçek görüntülerin üzerine dijital görüntüler ve sesler eklenebilir.  Bu işlem ile çeşitli programlarla nesne tanıma özelliğini kullanılır. Bu izni veren bir teknoloji olarak nitelendirmek mümkündür.

Bu teknolojiden yararlanabilmek için bazı etmenlere ihtiyaç duyulmaktadır. Burada kişilerin artırılmış gerçekliği kullanabilmesi için öncelikle internet bağlantısına ihtiyacı vardır. Daha sonrasında akıllı gözlüklere, akıllı telefona veya tablete ihtiyaç duyulmaktadır.

Bu cihazlar her ne kadar olması gereken en önemli unsurlar olsa da, bu cihazlar tek başına yeterli olmayacaktır. AR teknolojisini bu cihazlarla kullanabilmek için bu cihaza artırılmış gerçeklik üzerine geliştirilmiş program yüklenmelidir.

Program cihazınızla entegre edildikten sonra, cihazınızı gerçek dünyadaki sanal nesneleri görmek için kullanabilirsiniz. Bu teknolojiyi sanal gerçeklik teknolojisi ile karıştırmamak gerekir. Çünkü bu teknoloji hem gerçek dünyayı hem de sanal sembolleri birleştirir.

Artırılmış gerçeklik kelimesi ilk kez 1990 yılında Boeing araştırmacısı Thomas Caudell tarafından kullanıma başlamıştır. Bu kelime ilk olarak elektrik mühendislerinin başa takılan görüntülerini tanımlamak için kullanılmıştır. Fakat ilk kullanımına bakıldığında 1968’e geri dönüyoruz ve başa takılan ekranı yaratan bilgisayar bilimcisi Ivan Sutherland ile tanışıyoruz. Bugün birçok formla karşılaşmaktayız. Günümüzde AR teknolojisini barındıran iki temel cihaz ise akıllı telefonlar ve başlıklardır.

Artırılmış Gerçeklik Nedir

Artırılmış Gerçeklik Nedir

Artırılmış Gerçeklik Örnekleri Nedir?

Artırılmış gerçeklik örneklerine bakacak olur isek, günümüzde artırılmış gerçeklik teknolojinin birçok alan içerisinde kullanıldığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Burada pek çok artırılmış gerçeklik örnekleri bulunmaktadır.

Artırılmış gerçeklik teknolojisi Nintendo’nun Pokemon Go oyunu ile gündeme gelmeye başladı. Bu oyunda onları yakalamak için gerçek bir ortamda Pokemon bulmanız gerekmektedir. Artırılmış gerçeklik örneklerine ise şu alanlar örnek verilebilir;

  • Oyunlar
  • Mobilyalar
  • Boyalar
  • Müzeler
  • Sergiler
  • Bilim
  • Sanat
  • Eğitim
Artırılmış Gerçeklik Amacı Nedir?

Artırılmış gerçeklik amacına bakacak olursak, sanal dünyanın unsurlarını gerçeğe dönüştürmek için kullanıldığını söyleyebiliriz. Hangi alan olursa olsun artırılmış gerçeklik kullanımı oldukça fazla yaygınlaştırmaktadır. Bu teknoloji herhangi bir yeri ziyaret etmek veya izlemek için kullanılabilir.

Artırılmış Gerçeklik Uzmanı Ne İş Yapar?

Artırılmış gerçeklik uzmanı, firmaların genel işlevsel ilkelerini odak noktasına alır. Burada ekipman, donanım, araç ve gereçleri en verimli şekilde kullanır. Burada işçi iş sağlığı, güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine uyum sağlayarak görevlerini diğer işçiler gibi yerine getirir. Bu gibi içeriklerimize Google aracı ile ulaşabilirsiniz.

Etüd Bilişim
Etüd Bilişim
https://www.etud.com

​​​Size daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunabilmek için kişisel veri politikamızdoğrultusunda çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.