İnsan beyni karmaşık ve mucizevi şekilde çalışan sistemdir. Dünyada başka hiç bir şey tarafından gidilemeyen yerlere gider ve diğer bilgisayar sistemleri için imkansız olsan birden fazla görevi yerine getirir. Bu işlevler nedeniyle, insan beyni, onu anlamak için çeşitli çalışmalar yürüten bilim adamlarının uzun zamandır ilgisini çekmiştir. Yine de, insan beyninin mucizesi hala tam olarak çözülememiştir ve aydınlatılması gereken bir çok sır vardır. Ancak insan beyni hakkında dikkat çekici bir şey daha vardır. O da İnanılmaz derecede verimli çalışmasıdır. İnsan aklı çok az enerji ile bir çok işlemi yerine getirebilir. Bilim adamları bunu anlamaya ve gelecekteki bilgisayar teknolojilerini yapmak için ilham almaya çalışıyorlar. Uzmanlar beynin birbirine bağlı nöron işlevine odaklanıyorlar. Çünkü beyin verileri depolamasının yanında aynı zamanda o verileri işliyor.
Bilim adamları, beyinden ilham alan bilgisayarların bugün kullandığımız geleneksel bilgisayarlardan enerji konusunda daha verimli olmasını bekliyorlar. Ayrıca beyinden ilham alan bu bilgisayarların makine öğrenimi görevlerini yerine getirmede daha iyi olacağına inanıyorlar.
Nöron işlevine yönelik yapılan çalışmalar, depolama ve veri işlemeyi memristör adı verilen tek bir elektronik bileşen türünde birleştirmeye yöneliktir. Bilim adamlarının daha fazla verimlilik elde etmelerini sağlayacak bu teknoloji gelişmeye devam etmektedir. Şu anki bilgisayarlarda, yüksek enerji tüketiminin birincil nedeni olan işlemci ve depolamanın ayrı yerlerde olmasıdır.
Beyine Benzeyen Bilgisayarlar Yapılacak
İnsan beynine benzer bir bilgisayar yapmak için, memristör teknolojisinin gelişmesi gerekecektir. Zürih Üniversitesi ve Empa’daki araştırmacılar, memristor teknolojisinin çok daha geniş bir uygulama alanında kullanılmasına izin vermek için yenilikçi bir konsept geliştirme çabalarına girdiler. Nature Communication dergisinde yayınlanan bir makalede araştırmalarını özetlediler.
Yapılan açıklamalarda, memristörler için farklı çalışma modları olduğu söylendi. Geleneksel memristörler bu modlardan sadece birinde çalışabiliyor. Ancak, yeni memristörler kullanımdayken iki çalışma modu arasında kolayca geçiş yapabilir. Bu iki çalışma modu ise insan beynine benzer şekilde işleyecek.
Araştırmacılar bu yeni memristörlerden 25’ini test etti ve 20.000 ölçüm gerçekleştirdi. Bununla birlikte, bu elektronik cihazların bilgisayar teknolojisinde kullanılmadan önce daha fazla optimizasyondan geçmesi gerekiyor.