2020 ve 2021 yılına damga vuran NFT piyasasının son durumu ‘NFT İşlemlerine Detaylı Bir Bakış’ adlı raporla ortaya çıkarıldı. Raporda; Ethereum blockchain’inde NFT yaratımı ve alım-satımında standart olarak kullanılan ERC-721 işlemleriyle alakalı 1 Nisan-25 Eylül 2021 dönemi verileri analiz edildi ve raporlandı.
Geçtiğimiz yıl NFT piyasası kayda değer şekilde büyürken; dünyanın dört bir yanından insanlar NFT’ler ve Blockchain teknolojisiyle karşılaştı. Kripto cüzdanı olan kişi sayısının artması, kripto borsalarındaki işlem hacimlerinde de artışa sebep oldu. Bir dijital defter şekli olan blockchain’de saklanıp, alınıp satılabilen eşsiz dijital ürünler olan NFT’ler; sanatçıların fotoğraf, video, ses dosyası gibi sanat eserlerini koleksiyonculara kolayca ulaştırmasını ve paraya dönüştürebilmesini amaçlıyor.
NFT’lerin %50’si, yatırımcıların %2’lik kısmına ait
Teknolojinin hayatımızda daha geniş bir yer bulduğu salgın süreci, NFT’lerin yaygınlaşmasında önemli bir rol oynadı. NFT koleksiyonlarının ve sanat eserlerinin satış işlemleri, bu teknolojinin itici gücü olmaya devam ediyor. Bununla birlikte NFT’lerin fiziksel varlıkların ortak mülkiyeti, fiziksel varlıkların arsa veya sanat eseri lisanslamasında kullanılması gibi çok farklı kullanım alanları da var. Koleksiyoncuların ilk %20’si hem pazar değeri hem de NFT’lerin sayısı bakımından pazarın büyük çoğunluğunu elinde tutuyor. Büyük koleksiyoncular, pazarı ele geçirmiş durumdalar. Koleksiyon cüzdanlarının %2’si NFT’lerin %50’sine sahip.
İlk 5 işlem analiz edildiğinde, bir NFT’nin ortalama işlem değerinin önceki işleme göre %60 oranında dolar bazında arttığı saptanıyor. Bilinen ilk NFT olan ve Mayıs 2014’te Kevin McCoy tarafından mint edilen ‘Quantum’; Kasım 2021’de 1.4 milyon dolara alıcı bulmuştu. Pak ve Beeple gibi sanatçıların her çalışması büyük ilgi görüyor. Beeple’ın ‘First 5000 days’ adlı eseri, Christie’s müzayede evinde 69 milyon dolara alıcı buldu.
NFT pazarının heyecanlı pazarını takiben bir Web 3.0 unsuru olan ‘metaverse’, 2021’in son çeyreğinde en çok aranan kelime oldu. Buna, Roblox’un Mart 2021’de halka arzının ardından Facebook’un 28 Ekim’de grup adını Meta olarak değiştirmesi destekledi.
Masaüstü bilgi işlemden mobil bilgi işleme, yerelden buluta geçiş olan Web 2.0 yaklaşık 10-15 yıl boyunca devam etti. Web 3.0 ve metaverse devrim değil, evrim olarak lanse ediliyor ve Web 3.0’ ile onun metaverse gibi unsurlarının gelişmesi ve dünyamızın bir parçası olabilmesi bir 10 yıl daha sürebilir.