Geçtiğimiz günlerde okyanus yaşamının çok büyük bir kitlesel yok oluşun eşiğinde olduğunun bilim insanları tarafından açıklandığı her yerde haber olmuştu. Yapılan açıklamalarda karbon salınımlarının kontrol altına alınması gerektiğinin altı çizilmişti. Bilim insanları şimdi de bu canlı yaşam alanlarında bulunan oldukça önemli bir canlı türünün hayatını korumak için yeni bir yöntem bulduklarını açıkladı.
Robotik Şamandıralar Balinaları İzleyecek
Kuzey Atlantik bölgesinde yaşayan buzul balinalarının yalnızca 200-300 adet kaldığı düşünülüyor. Bu hayvanların korunması için çalışmalarını sürdüren bilim adamları, gelişen teknoloji ile hayatımıza giren robotik teknolojileri bu amaç için kullanmayı amaçladıklarını ifade etti.
Deniz ekolojisti Mark Baumgartner, balinaları izlemek için dinleme cihazlarını uzun yıllardır kullanıyordu. Şimdi ise Baumgartner’in çalıştığı tesis, hayatta olan balinaların gerçek zamanlı harita bilgilerini insanlara ulaştırmak için tasarlanan robotik şamandıralar için bir taşımacılık şirketi ile ortaklık kurdu. Woods Hole Oceanographic Institution tarafından geliştirilen sistemin, bu memeli türlerinin bulunduğu alanlar hakkında insanları haberdar edebileceği; böylece de ölümcül kazalar doğurabilecek olayların (gemi çarpması gibi) engelleyebileceği bildirildi. Su altı internet kabloların da depremleri tespit edeceğini geçenlerde yazmıştık.
Dünya çapındaki balina yaşam alanları azalmaya devam ediyor. İklim değişiklikleri, bu hayvanları besin aramak için daha ılık ve yoğun sulara sürüklüyor. Üreme oranlarının çok az olması ve ölüm oranlarının korkunç derecelerde artması kötü sonuçlar doğuruyor. Kontrolsüz insan etkileri de bu türlerin yok olmasına neden oluyor. Ek olarak Associated Press şirketi tarafından paylaşılan bir açıklamada, yeni gelen teknolojilerin inceleyeceği Kuzey Atlantik buzul balinalarının sayısının son otuz yılın en düşük seviyesine ulaştığını belirliyor.