Gün geçtikçe gelişen yapay zeka teknolojileri neredeyse her alanda kullanılmaya başlandı. Sağlık alanından ulaşıma, eğitimden günlük yaşama kadar akla gelebilecek her alanda kullanılan yapay zekayı şimdi de ulaşım alanında kullanan bir araştırma ekibi, insan beyin aktivitesine dayalı bir zeka modeli geliştirerek ilginç bir çalışma oluşturdu.
Kyoto Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, bir labirent içinde kaybolan deneklerin beyin aktivitelerinden konumlarını ve çevrede görebileceklerini tahmin etme yeteneklerini ve tahminlerine olan güvenlerini ölçebilmek için sanal gerçeklik dünyasında bir proje başlattılar. Varsayımsal bir senaryoda, denek, tahminini gözlemlediği sahneyle karşılaştırarak bir labirentte geziniyor ve bu sayede önceki gördüğü sahneyi onaylıyor ya da güncellenmesini istiyor.
İnsanlar, kendine ne kadar güvenirse oyun o kadar kolaylaştı
Yaşadığınız şehrin bir afet tarafından yıkıldığını hayal edin. Yaşadığınız yer dev bir moloz yığınına dönüşebilir değil mi? Bu felaketten sonra geriye çok az yer işareti kalan bir alanda evinizi bulmak güçleşir. Bir araştırma ekibi gerçekleşebilecek bu durumu bir sanal gerçeklik labirent oyununa entegre ederek deneklerin böyle bir durumda neler yapabileceğini gösteren bir çalışma başlattı.
Bir sanal gerçeklik labirent oyununa giren deneklerin beyin hareketleri, fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme ve fMRI yöntemleri kullanılarak saptandı. Varacakları yer hakkında hiçbir bilgisi olmayan katılımcılar, labirentteki konumlarını ve doğru yolu seçmek için hem tahminlerini kullandılar hem de haritanın hafızasından faydalandılar.
Çalışmanın baş yazarı Risa Katayama, insan beyin aktivitesine dayanan bir yapay zeka modeliyle birlikte gerçekleştirilen bu oyunda yapılan harita tahmininin kod çözme doğruluğunun, deneğin tahmin etme yeteneğine ve tahminine olan güvenine bağlı olduğunu açıkladı.