İletişim
Nurtepe Mah. Alibeyköy Cad, Çam Sk. No35/A,
[email protected]
T: +90 212 266 07 77
Work Inquiries
[email protected]
T: +90 212 266 07 77
Back

Uzayda Kalp Atışına Benzeyen Bir Radyo Sinyali Keşfedildi

Bilim insanları uzaydan düzenli olarak gelen bir sinyal tespit etti. Bu sinyal adeta uzaydaki bir kalp gibi atıyor olsa da kaynağı elbette ki bir kalp değil. Radyo sinyalinin nereden geldiği ise tam olarak bilinmiyor.

Astronomların uzayı çalışmaları için gerçekleştirdikleri araştırmalar sadece James Webb Uzay Teleskobu gibi görsel algılarımıza odaklanmıyor. Radyo sinyalleri ve farklı bilgiler de araştırmacıların odaklandıkları konu başlıkları arasında geliyor.

Bu çalışmalar arasında uzayın derinliklerinden dünyaya ulaşan bir radyo sinyali dikkatleri üzerine toplamış durumda. Zira bu radyo sinyali bir kalbin sürekli atışı gibi belli bir ritimle ve belli bir kuvvetle gözlemlenebiliyor. Bilim insanları ise bu radyo sinyalinin kaynağına dair bir tahminde bulunuyorlar.

Radyo Sinyali

Radyo Sinyali

Sinyal düzenli olarak saptanıyor

Gök bilimcilere göre düzenli olarak gelen bu sinyallerin kaynağı ise uzun zaman önce ölmüş olan bir yıldızdan geriye kalanlar. Pulsar ya da magnetar olarak isimlendirilen bu yapıların genel ismi ise nötron yıldızı. Çok yüksek hıza ve çok büyük yoğunluk değerine sahip bu cisimler bir karadelik olmanın eşiğinden dönmüş oluyor. Zaman zaman da uzaya radyo sinyalleri gönderiyorlar. Bu verilere de hızlı radyo patlamaları adı veriliyor.

Bu bilgiler çok uzun zamandır bilinmesine rağmen yeni radyo dalgalarının bu kadar dikkat çekmiş olmasının nedeni süresi ve ritmi oluyor. Çok periyodik bir şekilde her 0,2 saniyede bir tekrar eden bir sinyal yaklaşık üç saniye boyunca uzayda kendine yer buldu. Bu süre ise normal bir hızlı radyo dalgası patlamasının yaklaşık 1000 katı uzunluğunda.

İlk hızlı radyo palama dalgası 2007 yılında keşfedildiğinden bu yana bu alandaki araştırmalar da yoğunlaşmış durumda. Bilim insanları şimdi FRB 20191221A bu hızlı radyo dalgasının geldiği kaynağı daha da dikkatli bir şekilde odak noktasına almış durumdalar. Bahsi geçen radyo patlaması MIT ve başka pek çok çalışma kurumu tarafından da tespit edilmiş durumda.

Etüd Bilişim
Etüd Bilişim
https://www.etud.com

​​​Size daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunabilmek için kişisel veri politikamızdoğrultusunda çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.