İletişim
Nurtepe Mah. Alibeyköy Cad, Çam Sk. No35/A,
[email protected]
T: +90 212 266 07 77
Work Inquiries
[email protected]
T: +90 212 266 07 77
Back

23 Tonluk Uzay Roketi Dünya’ya Çakılacak

24 Temmuz’da fırlatılan Long March 5B isimli uzay roketinin iticisinin kontrolünün kaybedildiği ve Dünya’ya çakılacağı açıklandı. Roketin dünyada düşeceği yer ise henüz belirlenebilmiş deği.

Geçtiğimiz yıl kontrolden çıkan bir roket parçası, Dünya’ya düşmek üzere sonu bilinmeyen bir yolculuğa çıkmıştı. Parçanın nereye düşeceği tahmin dahi edilemezken, tüm dünyada korkulan olmamış ve parça Hint Okyanusu’nda yerleşim yerlerinden uzağa düşmüştü ve olumsuz bir durum olmamıştı. Söz konusu roket Çin’in Long March 5B roketine ait olurken, bugün yine aynı roketten önceki gibi bir haber geldi.

Çin’in 24 Temmuz’da kendi uzay istasyonuna bir modül taşımak için fırlattığı Long March 5B roketinin dev iticisi ile iletişim kaybolmuştu. Söz konusu roketin, yapılan hesaplamaların ardından bu hafta sonu, pazar günü Dünya’ya düşeceği belirlendi. İticinin çakılacağı yer ise daha önce de olduğu gibi net bir şekilde saptanamıyor.

İtici, atmosfere girdiğinde yanarak yok olmayacak

53 metre ve 23 ton ağırlığında olan devasa itici parçası, bu kütlesi nedeniyle atmosfere giriş yaparken küçük ebatlı roket parçalarında olduğu gibi yanıp kül olarak kaybolmayacak. Aksine, iticinin %20 – %40’lık bölümü Dünya’ya düşecek. Yapılan hesaplamalara göre itici , 31 Temmuz TSİ 03.24’te atmosfere giriş yaparak dünyaya ulaşacak.

Dünyaya Roket Düşecek

Dünyaya Roket Düşecek

İticinin yerleşim yerlerine girme riskiyse bilimi insanlarına göre yok değil. Zira yukarıdaki grafikte yer alan bilgiler, iticinin atmosfere giriş yapacağı olası bölge içinde Dünya nüfusunun %88’inin yaşadığı bölgeyi de içeriyor. Roketin düşmesi durumunda ciddi bir hasara ve can kaybına yol açması beklenmiyor.

Uzay istasyonu modülünü taşımakta olan 30 metre uzunluğundaki roketin belli bir menzilde kalması ve düşüşe geçmesi gerekiyordu ancak roket de yörüngeye ulaştı ve yörüngede iletişim kaybedildi. Roket geçici bir yörüngeye kendiliğinden oturdu. Roketlerin yörüngeye ulaşmak için gerekli hıza ulaşması nadirdir, ancak bu hıza ulaşan roket şu anda saniyede 7 kilometre hızla dünyaya doğru yola çıkmış durumda. Her 90 dakikada bir yörüngeyi geziyor. Yaklaşık 22,5 ton ağırlığıyla, Dünya`ya kontrolsüz bir şekilde yeniden giriş yapmak için en büyük uzay çöplerinden birisi olacak ve dünyaya düşecek.
Etüd Bilişim
Etüd Bilişim
https://www.etud.com

​​​Size daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunabilmek için kişisel veri politikamızdoğrultusunda çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.