İletişim
Nurtepe Mah. Alibeyköy Cad, Çam Sk. No35/A,
[email protected]
T: +90 212 266 07 77
Work Inquiries
[email protected]
T: +90 212 266 07 77
Back

Google: Türkiye’ye Özel Algoritmamız Yok

Google, TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’na açıkladığı raporda özellikle herhangi bir siyasi tarafa öncelik verme iddialarına cevap verdi. Şirket, Türkiye’ye özel bir yapay zeka veya algoritmalarının olmadığını net bir şekilde dile getirdi.

2016 yılında ABD’deki seçimler tüm dünyada internet teknoloji şirketlerinin seçimlere müdahalesi tartışmasını başlatmıştı. Bu dönemde Facebook’un Donald Trump yararına aksiyonlarda bulunduğu da kanıtlanmış ve şirket ceza almıştı. Bu olayla birlikte tüm dünyada benzer bir olaya yönelik endişeler artarken, bu ülkelerden birisi de ülkemizdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Dijital Mecralar Komisyonu, bugün bu alanda önemli bir gelişmeye ev sahipliği yaptı. İnternetin en büyük ismi olan Google şirketi, Komisyon’a sunduğu ayrıntılı rapor gelen bazı eleştirilere cevap vererek “Türkiye’ye özel olarak çalışan bir algoritmamız yok.” açıklamasını yaptı.

Google, “Siyasi taraf mı tutuyor?” Sorusuna cevap verdi.

Bazı milletvekillerinin “muhalif görüşler ve muhalif sitelere öncelik veriliyor” iddialarına cevap veren Google, bu konuya aşağıdaki şekilde açıklık getirdi:

“Algoritmamız kullanıcıların ilgi oranlarını ölçmek için bu tarz ölçülebilir sinyaller ararken, bir sayfa içeriğinin bakış açısı veya siyasi anlayışı gibi öznel kavramları analiz etmek için geliştirilmemiştir. Ürünlerimizi oluşturmak ve politikalarımızı siyasi kavramları göz önünde bulundurmayan şekillerde uygulamak için büyük çaba sarf ediyoruz . Sonuçları siyasi olarak saptırmak faaliyetlerimize zarar verir ve tüm kullanıcılara faydalı içerik sağlama misyonumuza aykırıdır.”

google siyasi açıklama“İnternet ortamı kötü niyetli faaliyetlerekarşı savunmasız olabilir”

Bazı milletvekillerinin veri algoritmalarının nasıl işlediği ve nelerin nasıl gösterilmediğine ilişkin sorularını yanıtlayan Google, internetin toplumlar için bir kolaylık olmakla birlikte organize propaganda ve kötü niyetli unsurlara karşı savunmasız olabileceğini açıkladı. Google, bu konuda ise aşağıdaki açıklamayı yaptı:

“Faaliyetlerimiz yanlış veya yanıltıcı bilgiyi yaymak için kullanıldığında, görevimiz zarar görür. Algoritmalar özelinde işlemlerin nasıl çalıştığına dair detaylar, kötü aktörlerin bu bilgilerden yararlanmalarına imkan tanıdığından hassas dengeler içerir.”

Google, dezenformasyon ile mücadelede üç stratejiyi takip ediyor:

Ürün ve faaliyetlerinde dezenformasyonla mücadele konusunda da açıklama yapan Google, bu konuya yaklaşımlarının üç temel strateji üzerine kurulu olduğunu belirtti. Google, bu stratejileri “arama sonuçlarındaki sıralamada kaliteyi esas alma, kötü amaçlı siteleri etkisiz hale getirme ve kullanıcılara daha fazla sonuç sunma” olarak açıkladı.

Etüd Bilişim
Etüd Bilişim
https://www.etud.com

​​​Size daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunabilmek için kişisel veri politikamızdoğrultusunda çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.